HEIF Formatı Nedir | Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Herşey
HEIF formatı nedir?
High Efficiency Image File Format (HEIF) Nedir, ne tür avantajlara sahip? HEIF ile JPEG formatı arasındaki farklar neler ve ne kadar bir avantaj sağlıyor? Resim kalitesi düşüyor mu? HEIF formatı ile alakalı olarak sorulacak epey soru bulunuyor.
Bizde sizler için bu yazımızda HEIF formatını inceledik ve araştırdık, buna göre merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Türkçe olarak “Yüksek Verimli Görüntü Dosyası Biçimi” olarak çevirebileceğimiz bu yeni teknoloji yakın zamanda daha çok konuşulacak ve kullanılacağa benzer.
Dünyada resim formatları arasında en bilinen format elbette JPEG formatıdır, yüksek sıkıştırma ve en az kayıp ile en çok kullanılan renkli resim formatı olan JPEG formatına yeni bir rakip geliyor, bunun adı da HEIF.
Apple tarafından geliştirilen bu format, JPEG formatından daha yüksek sıkıştırmayı daha az kayıpla yapabiliyor. Sonuç olarak aynı kalitede ki bir resmi, daha düşük boyutlarda saklamanız mümkün oluyor.
Dünya üzerinde mobil cihazların kullanımı ile birlikte çekilen resimlerinde kalitesi artmış durumda, buna paralel olarak bu dosyalarında saklama alanlarının daha verimli olarak kullanılması zorunlu bir gereklilik.
Buna göre çalışmalar yapan Apple kendi geliştirdiği bir format olan HEIF formatını kendi cihazlarında kullanmaya başladı. Buna göre, yüksek verimlilik esasına dayanan bu çalışma sonucunda, depolanan resimler daha az yer kaplayacak.
HEIF Geliştirme Tarihi
HEIF ile ilgili olan çalışmalar ve teknik yeterlilikler 2013 yılında tamamlanmasına rağmen, şartnameler vb. nedenler ile ancak 2015 yazında sonuçlanarak kullanılmaya başlamıştır.
HEIF Dosya Uzantısı Nedir?
HEIF görüntü dosyaları dosya adı uzantıları. heif veya .heic uzantısı ile saklanır .
HEIF formatı nedir
HEIF Formatının Avantajları Nelerdir?
HEIF formatı aynı JPEG’de olduğu gibi, “Motion Picture Experts Group” tarafından geliştirilmiştir ama bu formatın en yararlı özelliği ise, resim dosyasının boyutunu yaklaşık% 50 oranında düşürmesidir.
Ancak HEIF formatının tek avantajlı tarafı sadece çok iyi sıkıştırma yapması değildir, bunun dışında da önemli avantajları bulunur.
JPEG’den farklı olarak, HEIF birden fazla görüntüyü (ve hatta sesi) tek bir dosyada depolayabilme özelliğine sahiptir.
Aynı zamanda 3D resimler için stereoskopik görüntüler veya hem video hem de resimleri birleştiren Canlı fotoğraflar için de kullanılabilir.
Meta verileri dâhil etme özelliği de oldukça verimlidir, çünkü derinlik bilgilerini (Apple’ın Portre Modu fotoğrafları gibi) saklamak gibi yararlı özelliklere sahiptir.
Ayrıca önceki bir tarihte kesmiş olabileceğiniz bir fotoğrafı geri dönüp düzenleyebileceğiniz bir düzenleme geçmişine bile olanak sağlayabilir.
HEIF Uyumluluk Sorunları Var mı?
HEIF ile ilgili olarak her şey çok iyi denebilir mi elbette hayır. Uyumluluk neredeyse her zaman böyle durumlarda mutlaka bir sorun yaratır. Apple tarafından kullanılmaya başlayan HEIF ile ilgili diğer cihazlar için desteği sorunsuz hale getirmek için elinden geleni yapsa da, bazı istisnalar vardır.
Şu anda en büyük sorun, Microsoft’un Windows 10 işletim sisteminin, HEIF dosyalarını yerel olarak desteklememesidir.
Burada devreye dönüştürme araçları giriyor, ancak bu ekstra adım kullanıcılar için bir handikap ve sıkıcı bir işlem.
Kaldı ki Apple’ın kendi işletim sistemi bile, kullanıcıların yerel HEIF desteği alabilmeleri için macOS’un High Sierra sürümünde olmalarını zorunlu kılıyor, bu nedenle Mac’iniz daha eski bir işletim sistemi kullanıyorsanız yeni bir OS güncellemesine kadar otomatik olarak JPEG kullanmaya devam edeceğiniz anlamına geliyor.
Ancak, bu aşamada Apple beklenen uyumluluk sorunlarından bazılarının önüne geçmek için bazı araçları devreye sokmuştur.
Böyle bir durumda, HEIC dosyasını desteklemeyen bir uygulama veya cihazla paylaşmayı denerseniz, iOS 11 dosyayı okuyabileceği bir JPEG dosyasına dönüştürür.
HEIF Dönüştürücüler
Heif dosyasına sahipseniz ve bunu JPEG dosyasına dönüştürmek istiyorsanız, bununla ilgili olarak bir çok uygulama ve servis veya program vardır. Aşağıda Online olarak dönüşüm yapabileceğiniz bir örnek servis ile uygulama adresi paylaşılmıştır.
HEIF için Renk Derinliği
Fotoğraflardaki netlik olgusunun bir bileşeni de derinliktir. HEIF aslında görüntülerin kalitesini arttırmaktadır. Bu kalitenin artması ise, renk derinliğinden gelir.
Örnek vermek gerekirse, İPhone’un kamerası 10 bit renkte görüntü çekme özelliğine sahipken, JPEG ise sadece 8 bit renk olarak gösterim yapmaktadır, bu durumda çekilen resimdeki tüm derinlik görüntülenmemiş olur.
Mesela 10 bit size 1 milyar renk verirken, 8 bit yalnızca yaklaşık 16 milyon renk verir. HEIF formatı ise, 16 bit renge kadar destek verir ve bu nedenle teknik olarak iPhone kamerasının tüm özelliklerini kullanabilir.
Apple için HEIF Formatını Kullanmak
Apple kullanıcıları için, İOS 11 sürümünden itibaren HEIF formatını kullanmaya başlayabilirsiniz. Varsayılan dosya formatı olarak HEIF formatı kullanılacaktır, ancak siz kendi tercihinize göre dilerseniz eski formatlara dönüş yapabileceksiniz.
Bunu yapmak için, kamera ayarlarından “Formatlar” bölümünden “Yüksek Verimlilik” yerine “En Uyumlu” modu seçerek bu formatı kullanmayabilirsiniz.
HEIF formatı örnek resmi
Örnek resim HEIF formatında mı yoksa bir iPhone tarafından JPEG formatında mı çekilmiş? Anlamak elbette mümkün değil. Ama bu resim bir HEIF dosyasıdır. Aynı şekilde JPEG formatında 1.5 MB olan bu resim, HEIF formatında ise kabaca 690 KB yer kaplamaktadır.
HEVC Video Formatı Nedir?
Apple’da çektiğiniz video dosyalarının artık HEVC biçiminde olduğunu fark ettiniz mi? Bu durumda da çekilen videoların görüntü boyutunda benzer bir azalma sağlayacaktır. Bu iPhone 8 ve iPhone X ile 60 fps hızında 4K video çekmek için kullanışlı olacaktır. Yüksek Verimli Video Kodlama (HEVC) teknoloji ile hem H.264 hem de JPEG depolama alanının (ve bant genişliğinin) yarısını gerektiren hem görüntüler hem de videolar için bir kodlayıcıdır.
Apple, .mov uzantısını HEVC video dosyaları için mevcut dosya uzantısını tekrar kullanacaktır. HEVC aynı zamanda endüstri standartları organları tarafından MPEG-H Bölüm 2 ve H.265 olarak da adlandırılmaktadır.
HEVC Video Desteği Veren Platformlar
HEVC oynatma, macOS High Sierra kullanan tüm Mac’lerde ve iOS 11 kullanan tüm iOS aygıtlarında kullanılabilir. Bu, iPhone’ların 5S / SE’ye, iPad’lerin Air and Mini 2’ye ve 6. nesil iPod touch platformlarında kullanılabileceği anlamına gelir.
Bazı yeni modeller (6. nesil Intel Core tabanlı Mac’ler ve A9 tabanlı iOS cihazları), daha da gelişmiş oynatma ve kod çözme performansı için zaten yerleşik donanım kod çözme desteğine sahiptir.
HEIF Formatını Destekleyen Platformlar Nelerdir?
Diğer bir nokta ise, HEIF formatının hangi popüler resim düzenleyiciler veya programlar tarafından destekleneceği konusu. Örneğin bazı resim düzenleme programları (VSCO ve Filmborn’da) direkt olarak bu dosya biçimini açabilirken, Photoshop’ta dönüştürmeden açamazsınız.
Depolama alanında ise, Google resimler bu dosya formatındaki resimleri sorunsuz bir şekilde kaydederek, görüntülemektedir.
HEIF, diğerleri arasında aşağıdakiler tarafından desteklenmektedir:
İşletim sistemleri
- Microsoft Windows 10 ( sürüm 1803, yapı 17123)
- macOS Yüksek Sierra
- iOS 11
- Android Pie
Görüntü düzenleme yazılımı
- Adobe Lightroom (yalnızca macOS Yüksek Sierra, iOS 11+ ve Android 9+)
- Adobe Photoshop CC
- GIMP
- ImageMagick
- Krita
- Zoner Fotoğraf Stüdyosu X
- Pixelmator (sürüm 3.7 ve üzeri)
Kullanılan Kaynaklar