MobilShift

Hangi Ekran Teknolojisi Daha İyi | Lcd | Oled | Amoled

30.11.2020
228
Hangi Ekran Teknolojisi Daha İyi | Lcd | Oled | Amoled

Ldc Oled ve Amoled Teknolojileri ve Özellikleri

Akıllı cihazlarda dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan olan ekran teknolojileridir, bir akıllı telefonu tercih ederken hangi teknolojilerin hangi özelliklere sahip olduğudur. Bu yazımızda size akıllı telefonlarda kullanılan Lcd Oled ve Amoled teknolojileri ve farkları konusunda bilgi sunacağız.

Ana ekran teknolojisi türleri , birbirlerine göre hem avantajlar hem de dezavantajlar sunan LCD ve OLED / AMOLED’dir . Aşağıda bu teknolojilerin nasıl çalıştıkları ve birbirlerine göre farklarını görebilirsiniz.

LCD ekran

Sıvı Kristal Ekranlar, her bir sıvı kristal katmandan geçen ışık miktarını ayarlar.

OLED / AMOLED

Organik Işık Yayan Diyot ekranları / Aktif Matris Işık Yayan Diyot ekranları doğrudan ışık yayar.

Avantajlar
  • İnce ve hafif
  • Düşük yenileme hızı titreşimi
  • Üretimi ucuz
  • Hızlı tepki süresi
  • Yüksek kontrast oranı
  • Verimli enerji
Dezavantajları
  • Doğrudan güneş ışığında düşük görüntüleme kalitesi
  • Yüksek sıcaklıklı ortamlarda kontrast kaybı
  • Sınırlı görüş açıları
  • Sınırlı ömür (organik materyallerin kullanımı nedeniyle)
  • Süper doygun renkler
Ekran için kullanılan teknolojiden bağımsız olarak, yüksek çözünürlüklü ve yüksek piksel yoğunluğuna sahip bir cihaz seçmek her zaman iyidir . Akıllı telefon ekranları için piksel yoğunluğu, inç başına piksel (PPI) cinsinden ölçülür ve çözünürlük ve ekran boyutu kullanılarak hesaplanır. Geniş ekranı olan cihazlar, çözünürlüğün aynı olması koşuluyla, küçük ekranlı cihazlara göre daha düşük piksel yoğunluğuna sahiptir. Genellikle 300 PPI piksel yoğunluğuna sahip bir cihaz, net ve keskin görüntüler oluşturur.

İlk olarak 2012 yılında iPhone 4’te Retina Display adıyla tanıtılan Apple’ın tescilli LCD teknolojisi, piksel yoğunluğu en az 300 PPI olan ekranları ifade eder.

AMOLED Ekran Teknolojisi

AMOLED ekranlarla başlayalım. AMOLED aslında Televizyonlarda kullanılan ünlü OLED ekran teknolojisinin bir çeşidi olduğu için çoğunuz buradaki teknolojiyi zaten tahmin etmiş olabilirsiniz. Başlangıç ​​olarak, LED Işık Yayan Diyot anlamına gelir ve Organik LED olarak bilinir. Ayrıca, AM, gerektiğinde belirli bir pikseli aydınlatmaya gerçekten yardımcı olan Active Matrix’in kısaltmasıdır. Artık AMOLED’in gerçekte ne anlama geldiğini biliyoruz.

LCD ekran

Akıllı telefonlarda nispeten daha yaygın olan LCD’lere gelince, Sıvı Kristal Ekran anlamına gelir. Her bir pikselin kendi kendine yandığı AMOLED ekranların aksine, LCD ekranlar beyaz renkli veya belki mavi tonlu özel bir arka ışığa sahiptir çünkü beyaz ışık temelde diğer tüm renklerin birleşimidir. Çoğu durumda, daha sonra sarı bir fosfor filtresinden geçirilen ve beyaz bir ışıkla sonuçlanan mavi bir ışığa sahiptir.

Lcd ve Amoled Maliyet Farkları

Vurgulamak istediğim ilk fark, her iki teknolojinin maliyeti. Düşük bütçeli bir akıllı telefonda AMOLED ekran bulma olasılığınız, LCD ekranlardan çok daha azdır. Bunun başlıca nedeni, LCD ekranların üretimi ve tedariki ucuzken, özellikle AMOLED veya OLED ekranların çok daha yüksek maliyet gerektirmesidir.

2. Renkler

En önemli farklılıklardan biridir. Bir ekranın kalitesi genellikle ürettiği netlik ve renklerle ölçülür. Ayrıca, bir ekranı yalnızca teknolojisine dayalı olarak daha iyi derecelendirmek mümkün olmayabilir, çünkü ekranlar, aynı üretici aynı teknolojiyi kullandığında bile farklı davranma eğilimindedir. Bununla birlikte, özellikle Kırmızı, Mavi ve Yeşil gibi yüksek kontrastlı renkleri dikkate alırsak, AMOLED ekranlar size gün boyu çok daha iyi hizmet edecektir. Bunun nedeni, bir AMOLED ekranda, her pikselin kendi ışığını yayması ve bir LCD’de ışığın bir arka ışıktan kaynaklanmasıdır. Başka bir deyişle, AMOLED ekranlar daha canlı renkler oluşturur ve doygunlukta yüksek çubuklara ulaşır.

AMOLED ekran çok daha geniş bir renk gamına sahipken, LCD ekranlar daha temiz beyazlar çıkarır. Bu nedenle AMOLED ekranların çoğu, beyazlara sarı veya kırmızı bir tonla geldiklerinden doğası gereği daha sıcaktır.

Özetlemek gerekirse, bir AMOLED ekranda bir resme bakarak şaşırma olasılığınız daha yüksekken, LCD bir resmin daha gerçek bir ‘resmini’ koyacaktır.

3. Parlaklık

Bir LCD ekrandaki arka ışık, AMOLED ekranların genellikle düşük parlaklık seviyelerine sahip olduğu için eleştirildiği için bu bölümde kazanmasına yardımcı olur. Dolayısıyla, akıllı telefonunuzu kullanarak çoğunlukla güneşin altında olan sizseniz, LCD ekran çok daha akıllıca bir seçim olabilir. Aksine AMOLED ekranlar, özellikle Samsung’un Süper AMOLED ekranları parlaklık açısından performans sağlıyor.

4. Pil Tüketimi

Akıllı telefonunuzun pilini emen tonlarca başka şey var, ancak ekran genellikle listelerin başında geliyor, bu nedenle pil tüketimi önemlidir. Bir AMOLED ekrandaki pikseller tamamen kapatılabilir, bu nedenle doğal olarak, siyah bir arka planda çalışırken daha fazla enerji tasarrufu sağlar, çünkü ekranların o kısmının pikselleri kapatılır. Öte yandan LCD ekran, tamamen siyah bir ekranda olsanız bile hala açık kalan özel bir arka ışığa dayanır.

Verdiğim bilgiler ışında artık bir akıllı telefon seçiminde ekran kıyaslamasını daha rahatlıkla yaparak seçiminizi yapabileceksiniz.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içerikleri kopyalanamaz ve alıntı yapılamaz.