MobilShift

Gps gnss alıcılar Nedir Nasıl Çalışırlar

05.08.2014
134
Gps gnss alıcılar Nedir Nasıl Çalışırlar

GPS teknolojisi ile yer, konum tespiti yaparak ölçüm yapabilen cihazların genel adıdır. GPS alıcısı, yer ölçme ve Haritacılık işlemlerinde kullanılan ve konumlama uydularına bağlanarak konum tespiti sağlayan bir sistemin adıdır.

Dünya üzerinde konum belirleme için yörüngede konuşlandırılmış birçok uydu vardır. Bu uydular belli sistemler içinde çalışırlar.

GPS Amerikan ordusuna hizmet için oluşturulmuş bir sistemdir. GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi) olarak adlandırılan bu sistem ile yerküre üzerinde bir noktaya ait konum bilgisi hassas bir şekilde belirlenebilir. GPS, ölçüm ve haritacılık dışında , Navigasyon sistemleri, araç takip ve diğer konumlama işlerinde kullanılmaktadır.

GPS sistemi 24 uyduluk ağdan oluşmaktadır.

Glonass Küresel Konumlandırma Sistemi

GPS dışında benzer bir sistem olan  Glonass sistemi de bulunur. Glonass  Ruslar tarafından geliştirilmiş Navigasyon sistemidir. GPS ile aynı mantıkta çalışır. Bu sistemlerin tek farkı ise kontrolünün hangi ülkede olduğudur. GPS Amerikan kontrolünde, Glonass ise Rusların kontrolünde bulunmaktadır.

Bu iki küresel yer belirleme sistemi dışında Avrupa Birliği tarafından 2015 devreye sokulmuş olan  Galileo, Çin tarafından geliştirilen Compass ve Hindistan tarafından geliştirilen IRNSS adlı konumlandırma sistemleri de vardır.

Gps alıcıları bu noktada devreye girmektedir. Küresel yer belirleme için uydu ile bağlantı kurarak yer belirlemeye yarayan bazı cihazlar vardır bunlara genel olarak Gps alıcısı denir.

Gps alıcısı içinde bir anten ve elektronik devre ve işlemci içeren bir modül bulunur, küresel yer belirleme için en az 3 uydu ile alınan veriler konum bilgisini koordinat olarak verir.

Bu cihazlar uydulardan aldıkları verileri işleyerek bir arayüz ile sizin kullanacağınız şekilde sunarlar. Ancak bu işlemde hassasiyet önemlidir ve uydudan alınacak verilen belli kesinlikte olması için dönüştürülmesi gereklidir, bu işlemde Tusaga Aktif isimli bir sistem ile yapılır ve düzeltilen veriler sim kart vasıtasıyla cihaz tarafından alınarak kesin koordinata ulaşılmış olur. Bu tür cihazlar gelişmiş ve milimetre hassasiyetinde konum bilgisi verirler. Haritacılık işlemlerinde bu tür cihazlar kullanılmaktadır.

ETİKETLER: ,
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içerikleri kopyalanamaz ve alıntı yapılamaz.