Next article
Previous article
Rootsuz olarak, Android cep telefonlarında silinen resimlerinizi geri alabileceğiniz bir yöntem vardır. Mobil cihazınızdan herhangi bir nedenle silinmiş olan resimlerinizi kurtarabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu yazıda telefonunuzun ya da hafıza kartınızın içinde bulunan ve silinmiş olan resimlerinizi kurtarmak için kullanılan yöntem ve uygulamalardan bahsedeceğiz.
Android için resimlerinizi kurtarmak için kullanılan ve başarılı sonuçlar veren bir uygulama “DiskDigger photo recovery” isimli uygulamadır. Özellikle kullanıcı yorumlarına bakarak başarılı bir şekilde sonuçlar verdiği görülen bu uygulamayı inceleyeceğiz.
Bu uygulama ile telefonunuzda bulunan veya hafıza kartında yer alan silinmiş resimleri geri almanıza olanak tanır. DiskDigger uygulaması bu işlem için sizden Android kök dizinine erişim istemez (No Root) yani bu şlem için telefonunuza Root atmanız gerekmez. DiskDigger uygulaması ile cet telefonunuzda silinen resimleri geri alabileceğiniz gibi, format atılmış olan bir hafıza kartından da silinen resimleri kurtarabilirsiniz.
DiskDigger, cihazınızda silinen resimler için bir tarama gerçekleştirir, ardından kurtarılabilir olan resimleri belirler ve hafıza kartınıza, telefon belleğine ya da sizin belirleyeceğiniz Google Drive, Dropbox gibi bulut depolama servislerine kaydeder ve bu işlem için herhangi bir Root işlemi yapmanıza gerek kalmaz. Bu sebeple diğer uygulamalardan daha çok tercih edilir.
Google Play mağazasında bir çok farklı data kurtarma uygulaması bulunmaktadır, bu uygulamalardan bir çoğu genelde Root diye tabir edilen ve telefonunuzun kök dizinine erişim yetkisi ister. Root erişimi verilmiş olan bir telefon garanti kapsamından çıkacağı ve aynı zamanda güvenlik zaafiyeti yaşıyacağı için genelde tercih edilmez.
DiskDigger ise Root gerektirmeden, resim kurtarma işlemlerini başarılı bir şekilde yaptığı için bir çok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Kurtarılan resimlerin kalitasi ise orijinal resim kalitesinde olmasa da, alanında başarılı olarak değerlendirilebilmektedir.
Ancak uygulamada rootsuz cihazlarla Root işlemi görmüş cihazlar araında kurtarma anlamında farklı sonuçlar elde edilmektedir. Root yapılmış bir cihazda kök dizine verilen erişim sebebiyle daha başarılı sonuçlar vermektedir.
Cihazınız eğer bir Root işlemi görmemiş ise, DiskDigger uygulaması önbelleğinizi tarar, küçük resimlerinizi tarar, yapılan bu tarama işlemi sınırlı bir taramadır ve oldukça başarılı sonuçlar verdiği de söylenemez.
Burada daha önce de söylediğimiz gibi, Root yapılan cihazlar ile yapılmamış cihazlar arasında tarama konusunda aynı sonucu vermemektedir, Root erişimi verilmiş olan cihazlarda daha başarılı sonuçlar vermektedir. Eğer mobil cihazınıza bir Root erişimi verilmiş ise, DiskDigger uygulaması cihazınızın hafızasını tamamen tarayarak tüm silinen resimleri bulmacaktır.
Burada değinmemiz gereken bir nokta da, kurtarılan her resim tam anlamıyla ve orijinal kalitede geri gelmeyebilir. Kurtarılan resimlerin çözünürlük değeri daha az olabilir ve resim kalitesi bozluk olabilir, resim çerçevesinde siyahlıklar olabilir, resimlerin bir kısmı siyah olabilir ya da bulanık olabilir. Bu resimlerin silinme tarihine ve dizinde kalma sürelerine bağlı olarak değişmektedir.
DiskDigger ile resim tarama işlemi sonrasında artık ihtiyacınız olmayan öğeleri kalıcı oalrak silmeniz içinde bir araç çubuğu bulunur, buna göre uygulama içinden “Temizle” düğmesi ile işinize yaramayan resimleri kalıcı oalrak silebilirsiniz, silinen bu resimlerin geri alınması mümkün olmaz.
Ayrıca Boş alanı sil seçeneğini kullanarak cihazda kalan boş alanı tamamen ve kalıcı olarak silebilirsiniz, bu şekilde silinen dsoyalar artık hiç bir şekilde geri alınmamaktadır. Bu temel özellikler dışında DiskDigger ile daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, aşağıdaki bağlantıdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. http://diskdigger.org/android
DiskDigger uygulamasında yapamadığınız ve sonuç alamadığınız kurtarma işlemleri için ücretli verisyonu da deneyebilirsiniz, DiskDigger Pro uygulaması ile daha profesyonel kurtarma işlemleri yapılmaktadır.
Boyut: 2,1M
Mevcut Sürüm : 1.0-2018-11-17
Gereken Android sürümü: 4.0 ve sonrası
İçerik Derecelendirmesi: PEGI 3
Ağustos 21, 2020
Ağustos 21, 2020
Nisan 19, 2020
Ekim 15, 2019