MobilShift

Android Rom Nedir | Custom Rom ve Stock Rom Ne İşe Yarar

11.09.2017
355
Android Rom Nedir | Custom Rom ve Stock Rom Ne İşe Yarar

Android Rom Nedir? Android Rom, bir yazılım paketidir, Rom bir bellek türüdür (Read-only Memory) ve silinebilir veya değiştirilebilir bir özelliği olmayan paket bir yazılımdır. Ram bellekten farkı ise, Ram tekrar yazılabilir bir özelliğe sahipken, Rom bellek paket şeklinde çalışır ve tekrar yazılamaz.

Android Rom nedir buna geçmeden önce, Android nedir kısaca bahsedelim. Android Linux tabanlı bir yazılımdır ve açık kaynak kodlu bir sistemdir, Linux üzerine Android işletim sistemleri geliştirilebilir ve birbirlerinden farklı özelliklerde de olabilirler.

Android ile çalışan telefon üreten, bir üretici kendi cihazına uygun, donanımı ile uyumlu bir Android sürümü geliştirebilir ve bunu bir güncelleme ile kullanıcılarına sunar. Android telefonu çalıştıran ana işletim sistemi, telefonda bu şekilde çalışır buna Rom denir.

Rom, üretici tarafından çekirdek sürücü olarak telefonu çalıştıran sisteme verilen isimdir. Rom, son kullanıcı tarafından değiştirilemez ve özelliklerine müdahale edilemez, ancak bir telefona “Root” atmak suretiyle, bazı özellikleri değiştirilebilir. Ancak bu durumda cihaz garanti kapsamından çıkar.

Root Atma Nedir?

Root nedir, Root Atma ne anlama gelir, daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik, bu yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Root Atma Nedir | Root Ne Demek

Rom Çeşitleri

Rom bellekler ana olarak iki grupta değerlendirilirler, eğer Rom’lar ile ilgili olarak bilgi sahibi olmak istiyorsanız, o zaman Stock Rom ve Custom Rom kavramlarını da bilmeniz gerekmektedir.

Stock Rom Nedir?

Üreticilerin her marka ve model için ürettikleri Orjinal Rom’lara verilen isimlerdir. Stock Rom’ların en önemli özellikleri, üreticiler tarafından oluşturulmuş, denenmiş ve testleri yapılmış stabil uyumlu Rom’lardır.

Bu Rom’lar, orjinal telefon üreticileri tarafından, hazırlanmış ve belirli işlevleri testler sonucu kullanıcıya ulaşan resmi Rom’lardır. Cihaz üzerinde resmi olarak gelmektedirler ve bu Rom’ların en büyük özellikleri ise, Resmi güncellemeleri alabilirler. Eğer üretici o marka veya model için yeni bir güncelleme yapmaya karar verdiyse bunları otomatik olarak zamanında alabilirler.

Custom Rom Nedir?

Custom, özelleştirilmiş demektir, yani adından da anlaşılacağı üzerine, Custom Rom’lar, 3. Parti kullanıcılar tarafından özelleştirilmiş olan özelliklere sahip Rom’lardır. Bu Rom’lar, üreticilerin hazırladıkları Rom’ların değiştirilmesi suretiyle, belirli özelliklerinin değiştirilmesi gibi işlemlerden geçtikten sonra kullanıcıya özel olarak hazırlanırlar.

Bunun sebebi ise, üretici tarafından Android işletim sistemi içine konulan bir uygulama ve hizmetin ayıklanarak, kişiye uygun bir sistem yaratabilmektedir. Ancak bu durumda kaynağı bilinmeyen Rom’ların yüklenmesinde güvenlik anlamında sıkıntılar olabileceği düşünülmektedir.

Custom Rom’lar, normal bir şekilde güncelleme alamazlar, üretici firmalar tarafından resmi olmayan bir Rom’un güncelleme alması mümkün değildir. Bu sebeple Custom Rom‘lar, güncelleştirmek istendiğinde yeniden kurulmalıdır.

Android Rom nedir

Rom Yükleme Nasıl Yapılır?

Bir Rom yükleme işlemi, telefonun marka ve modeline göre değişebilen ve 3. Parti yazılım gerektiren ve tecrübeli kişilerce yapılması gereken bir işlemdir. Rom yükleme sonucunda telefonun “Brick” olur yani kullanılamaz hale gelme riski vardır. Telefonun mutlaka Root erişimine sahip olması gerekmektedir.

Bu sebeple çok teknik bir işlem olduğu için burada nasıl yapıldığı konusunda yarıntı vermemiz uygun olmaz.

Bunun dışında telefonla uyumlu olmayan bir Rom yüklediğinizde, telefonunuzun donanımlarının doğru çalışmama ya da hiç çalışmama riskleri bulunur. Bunun yanında, farklı dil destekleri sebebiyle, Türkçe desteği olmayan bir Rom kurduğunuzda, telefonu Türkçe olarak kullanamam riskiniz de vardır.

Android telefonunuzun stabil olarak çalışabilmesi için, mutlaka Rom’u yüklemeniz gereklidir. Bunun için telefonunuzun marka ve model numarasına ait resmi Rom belleği bularak yüklemeniz gerekmektedir.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yazı içerikleri kopyalanamaz ve alıntı yapılamaz.